USB A,C, 2.0… Τι να Καταλάβω απ’ όλα Αυτά;

Τα αρχικά USB, όταν τα ακούς, συνήθως σου φέρνουν στο μυαλό τα USB sticks και διάφορα άλλα μέσα αποθήκευσης υλικού. Εντάξει, το ξέρεις ότι είναι και USB καλώδιο! Αλλά βλέπεις συχνά διάφορα γράμματα και αριθμούς να συνοδεύουν αυτά τα τρία αρχικά.

Θέλεις να αγοράσεις ένα USB stick ή καλώδιο. Βλέπεις όλα αυτά τα… συνοδευτικά στα τρία γνωστά σου αρχικά. Και αναρωτιέσαι: τι σημαίνουν όλα αυτά; Τι να καταλάβω και τέλος, τι μου κάνει εμένα;

Το USB κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Δε θα τα χαλάσουμε τώρα λοιπόν! Οι διαφορές στην πραγματικότητα μπορούν πράγματι να δημιουργήσουν μικρά μπερδέματα για διάφορους λόγους. Όλα όμως μπορούν να γίνουν απλά και θα δούμε μαζί αμέσως το πώς.

USB A: Ένας παλιός μας γνώριμος – ή «ο παλιός είναι αλλιώς»

Μπορείς να ξεχωρίσεις ένα USB τύπου A από ένα τύπου C με μια ματιά και μόνο. Η υποδοχή του καλωδίου και η εφαρμογή στη συσκευή μας λύνει τα χέρια σε αυτό το ερώτημα.

Ένα USB καλώδιο τύπου Α έχει πιο μεγάλο βύσμα – και αντίστοιχα πιο μεγάλη θύρα στη συσκευή. Το βύσμα και αντίστοιχα η θύρα έχει συγκεκριμένες γωνίες. Θυμάσαι όλες τις φορές που προσπαθούσες να συνδέσεις ένα καλώδιο USB στη συσκευή σου και δεν τα κατάφερνες; Γι’ αυτό ήταν! Οι γωνίες στο βύσμα και στην υποδοχή σου επιτρέπουν να συνδέσεις το καλώδιο από μία πλευρά και μόνο.

Το USB καλώδιο τύπου A, με άλλα λόγια, είναι το καλώδιο που είχες συνηθίσει να χρησιμοποιείς για αρκετά χρόνια.

USB C: Το μέλλον που έρχεται – ή «ο νέος είναι ωραίος»

Το USB καλώδιο τύπου C είναι αρκετά μεταγενέστερο του καλωδίου USB τύπου Α. Στην αρχή κυκλοφόρησε αρκετά περιορισμένα. Όμως όλο και περισσότερες εταιρείες πλέον σχεδιάζουν συσκευές με υποδοχές και αντίστοιχα καλώδιο σε αυτό το πρότυπο. Σίγουρα το έχεις δει σε κινητά, ίσως και σε laptops.

Το USB καλώδιο τύπου C είναι πιο λεπτό από την προηγούμενη γενιά. Για την ακρίβεια, έχει προηγηθεί το καλώδιο τύπου Β, το οποίο όμως έχει πολύ περιορισμένη χρήση και σπάνια θα σου χρειαστεί.

Σε αντίθεση με τον ουσιαστικό του προκάτοχο, το βύσμα USB τύπου C έχει στρογγυλές άκρες και καθόλου γωνίες ή προεξοχές. Αντίστοιχα και η υποδοχή του στη συσκευή. Επομένως μπορείς να συνδέεις το καλώδιο χωρίς να βρίσκεις αντίσταση και να ψάχνεις τη σωστή πλευρά.

Οι δύο τύποι USB όμως έχουν και μια διαφορά που δεν έχει να κάνει με όσα βλέπεις. Τα USB sticks και τα καλώδια με βύσματα τύπου C επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων σε υψηλότερες ταχύτητες. Επίσης, οι φορτιστές με βύσμα τύπου C επιτρέπουν τη γρηγορότερη φόρτιση των συσκευών. Μπορούν μάλιστα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μεγαλύτερων συσκευών από τους αντίστοιχους φορτιστές τύπου A.

USB 2.0 VS USB 3.0: Ποιος κόβει πρώτος το νήμα;

Τα USB καλώδια και sticks αυτού του τύπου είναι σχεδόν ίδια, αν τα δεις εξωτερικά. Μπορείς μάλιστα να συνδέσεις βύσμα USB 2.0 σε θύρα τύπου 3.0 και το αντίστροφο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το κλασικό USB stick ή αλλιώς flash drive που έχεις συνηθίσει να βλέπεις.

Το USB 3.0 είναι το νεότερο από τα δύο. Όπως καταλαβαίνεις, αυτό το κάνει αποδοτικότερο σε όλους τους τομείς. Βέβαια ίσως κάποιες φορές να μη βλέπεις τις διαφορές – και δεν έχεις άδικο. Θα σου εξηγήσω γιατί.

Πρώτα – πρώτα, το USB 3.0 επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων – σχεδόν με 10πλάσια ταχύτητα από το USB 2.0. Η ταχύτητα του USB 2.0 φτάνει τα 480 Mbps, ενώ η ταχύτητα του USB 3.0 φτάνει τα 5 Gbps στο 3.2 Gen 1 (στην πρώτη του έκδοση) και τα 20 Gbps στο 3.2 Gen 2×2 (στην τελευταία του έκδοση). Αυτό μάλιστα μπορεί να γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Σε μπέρδεψα; Σκέψου τη μετάδοση δεδομένων από μία συσκευή σε μία άλλη/σε ένα flash drive σαν τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας σε ένα δρόμο. Τα δεδομένα είναι το οχήματα.

Με το USB 2.0, η «κυκλοφορία» των οχημάτων – δεδομένων μπορεί να γίνει μόνο από το ένα ρεύμα κάθε φορά. Με το USB 3.0 όμως, η κυκλοφορία των δεδομένων – οχημάτων μπορεί να γίνει και από τα δύο ρεύματα ταυτόχρονα.

Όσον αφορά την ένταση του ρεύματος που μπορεί να μεταδώσει, το USB 3.0 και πάλι υπερέχει. Δεν είναι ότι το USB 2.0 είναι κακό. Απλά είναι πιο παλιό, άρα λογικό να αγκομαχά σε σχέση με το διάδοχό του.

USB 2.0 VS USB 3.0: Γιατί δε βλέπω τη διαφορά;

Ναι, υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Αν μάλιστα σκεφτείς ότι η διαφορά ανάμεσα στις τιμές των δύο είναι αισθητή, μπορεί και να νιώσεις ότι πέταξες τα λεφτά σου. Δε φταίει όμως το USB stick/καλώδιο ή ότι άλλο.

Το USB 3.0, ως νεότερο, όντως κερδίζει το USB 2.0 στα σημεία. Ίσως όμως όταν το διάλεγες να μη σε ενημέρωσαν σωστά για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να έχεις όφελος.

Το USB stick ή το καλώδιό σου μπορεί να έχει βύσμα τύπου 3.0. Αν όμως η συσκευή στην οποία το συνδέεις έχει υποδοχή τύπου 2.0, τότε έχουμε πρόβλημα. Πώς θα καταλάβεις τον τύπο της υποδοχής; Αν είναι USB 2.0 θα έχει μαύρο/γκρι χρώμα, ενώ αν είναι USB 3.0 θα έχει μπλε χρώμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το USB 3.0 μπορεί όντως να κάνει όλα αυτά που είπαμε. Πρέπει όμως και η θύρα USB της συσκευής στην οποία συνδέεται να είναι τύπου 3.0. Τότε αποδίδει το 100% των δυνατοτήτων του. Διαφορετικά, επειδή η θύρα τύπου 2.0 δεν μπορεί να υποστηρίξει τις μεγαλύτερες δυνατότητες, η ταχύτητα μετάδοσης, η ένταση ρεύματος κ.ά. πέφτουν αναγκαστικά στο επίπεδο των δυνατοτήτων του USB 2.0.

Το USB και η μετάβαση στη νέα εποχή

Τα δεδομένα σήμερα, 2021 πλέον, μας δείχνει η σύνδεση USB θα περάσει στο παρελθόν κάποια στιγμή. Ήδη είναι δυνατή η αποθήκευση δεδομένων στο cloud και η ασύρματη σύνδεση και φόρτιση συσκευών. Βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο μέχρι τότε.

Για την ώρα καλύψαμε τα βασικά, για να καταλαβαίνεις τι είναι τα γράμματα και οι αριθμοί που βλέπεις δίπλα στα αρχικά USB και τι να επιλέξεις (η πλειοψηφία του κόσμου χρειάζεται γκουκγλάρισμα για να τα καταλάβει.

Κλείνω με την υπόσχεση να επανέλθω σε μελλοντικό άρθρο, για να δούμε τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου εκτενέστερα. Μέχρι τότε, μην αγχώνεσαι. Αν το βύσμα USB ταιριάζει με την υποδοχή, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Ίσως πιο αργά, αλλά είναι εφικτό.

Μέρος Β: Mini USB & micro USB: Ξεμπερδεύουμε με τα Βύσματα

Αγοράστε φορτιστές – καλώδια για Samsung και Apple κινητά

Εξωτερικοί σύνδεσμοι