Θήκες Smartphones – Τι Να Διαλέξω;

Οι θήκες smartphones βρίσκονται πλέον παντού. Κυριολεκτικά σχεδόν! Μπορείς να βρεις θήκες κινητών σε φυσικά και online καταστήματα τεχνολογίας, αξεσουάρ, ακόμα και κοσμημάτων και ειδών σπιτιού. Κοινώς, η προσφορά είναι τεράστια – ανάλογη της ζήτησης. Και κάπου εδώ αναρωτιέσαι: τι να διαλέξω;

Για αρχή, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η θήκη είναι σχεδόν απαραίτητη για ένα smartphone. Λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων τους και τις ανάγκες στα υλικά κατασκευής, τα smartphones είναι σαφώς πιο ευάλωτα από τα κινητά τηλέφωνα παλαιότερης τεχνολογίας. Αξίζει λοιπόν να κάνεις μια “επένδυση” ενός μικρού ποσού – σε σχέση με την τιμή του smartphone – που θα σου δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια της αρχικής σου επένδυσης στο smartphone σου.

Οι θήκες smartphones έχουν δύο βασικά κριτήρια επιλογής: την προστασία της συσκευής και την εμφάνιση. Μπορείς πλέον να βρεις θήκες που προστατεύουν από πάσης φύσεως κινδύνους. Επίσης θα βρεις πληθώρα χρωμάτων, σχεδίων και διακοσμητικών πάνω στις θήκες. Σε αυτό το άρθρο ασχολούμαστε περισσότερο με το λειτουργικό κομμάτι/προστασία της συσκευής. Άλλωστε, όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι μπορείς και να δώσεις μια ειδική παραγγελία. Είναι πλέον πολύ συχνό και με όχι πολύ μεγάλο κόστος.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις επιλογές σε θήκες smartphones.

Θήκες Σιλικόνης

Οι θήκες σιλικόνης είναι από τις πιο διαδεδομένες. Βγαίνουν σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων τυπωμένων επάνω. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές οι καταναλωτές προτιμούν τις θήκες σιλικόνης για αυτόν ακριβώς το λόγο. Διαθέτουν τη μεγαλύτερη, σχεδόν, ποικιλία, χωρίς να αλλάζουν σχεδόν καθόλου το σχήμα και τον όγκο της συσκευής – λόγω του μηδαμινού πάχους.

Λόγω του υλικού κατασκευής τους – υγρή σιλικόνη, οι θήκες αυτές είναι εύκαμπτες. Αυτό διευκολύνει τον κάθε χρήστη να την αφαιρεί και να την εφαρμόζει και πάλι στην συσκευή. Επίσης είναι λεπτές και ελαφριές.

Ωστόσο, τα παραπάνω δε σημαίνουν πως οι θήκες δεν προστατεύουν καθόλου το smartphone μας. Οι θήκες σιλικόνης καλύπτουν την πίσω και τις πλαϊνές όψεις της συσκευής. Έτσι παρέχουν προστασία από σκόνη, γρατζουνιές και παρόμοιες φθορές. Βέβαια, δεν είναι ίδια η προστασία που παρέχουν από πτώσεις, ενώ δεν προστατεύουν την οθόνη.

Θήκες Gel

Οι θήκες gel είναι γνωστές και με τα αρχικά GPU (thermoplastic polyurethane). Έχουν πάρει το όνομά τους από τα υλικά κατασκευής, που βασίζονται στο πλαστικό. Οι θήκες gel είναι επίσης εύκαμπτες και διάφανες, όπως και οι θήκες σιλικόνης. Κυκλοφορούν και αυτές σε ποικιλία χρωμάτων.

Οι θήκες gel παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε χτυπήματα. Συνεπώς, προστατεύουν την συσκευή πιο αποτελεσματικά από τις θήκες σιλικόνης. Επίσης, ένα από τα ατού τους είναι η υψηλή προστασία της συσκευής από παχύρρευστα ή μη υγρά.

Όπως και οι θήκες σιλικόνης, έτσι και οι θήκες gel προστατεύουν την πίσω και τις πλαϊνές όψεις των smartphones. Συνεπώς, η οθόνη δεν έχει κανενός είδους προστασία.

Hard Cases/Σκληρές Θήκες

Οι hard cases είναι αυτό που λένε – σκληρές. Συνήθως είναι κατασκευασμένες από πλαστικό – με διαφορετικά υλικά όμως από τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις. Μπορούν να “κουμπώνουν” πάνω στα smartphones, ωστόσο δεν είναι εύκαμπτες. Κυκλοφορούν επίσης σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και με διάφορα μοτίβα. Οι hard cases είναι λεπτές και ελαφριές, διατηρώντας σχεδόν ατόφιο το σχήμα και το πάχος του smartphone σας.

Οι hard cases καλύπτουν την πίσω και τις πλαϊνές όψεις των smartphones. Και σε αυτήν την περίπτωση, η οθόνη δεν έχει κάποια προστασία. Οι hard cases προστατεύουν την συσκευή από σκόνη, γρατζουνιές και χτυπήματα. Ωστόσο, κινδυνεύουν να σπάσουν από πτώσεις και χτυπήματα, κυρίως στις γωνίες – που είναι και το ευάλωτο σημείο τους.

Tough Cases/Ανθεκτικές Θήκες

Οι tough cases είναι επίσης σκληρές. Η λέξη tough σημαίνει επίσης “σκληρές” στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η ερμηνεία δόθηκε για να ξεχωρίσουμε τις δύο περιπτώσεις.

Οι tough cases έχουν περισσότερο όγκο και βάρος από όλες τις προηγούμενες θήκες. Ωστόσο, παρέχουν την μεγαλύτερη προστασία στις συσκευές. Έχουν δοκιμαστεί σε απαιτητικές συνθήκες και μεγάλες πτώσεις. Για το λόγο αυτό είναι πολύ δημοφιλείς από όσους ασκούν βαρέα επαγγέλματα, όπως στον κατασκευαστικό κλάδο. Επίσης είναι δοκιμασμένες στην αντοχή τους στο νερό.

Οι tough cases καλύπτουν την πίσω και τις πλαϊνές όψεις των smartphones, δίνοντας έμφαση στις γωνίες. Πολλές συσκευασίες θηκών περιλαμβάνουν και διάφανο σταθερό κάλυμμα οθόνης, που επιτρέπει την χρήση της. Έτσι, η συσκευή προστατεύεται πλήρως.

Θήκες Πορτοφόλια

Οι θήκες πορτοφόλια έχουν πάρει το όνομά τους από το σχήμα τους. Οι θήκες πορτοφόλια είναι μαλακές, από δέρμα ή απομίμηση δέρματος ή άλλο υφασμάτινο υλικό. Προστατεύουν όλες τις πλευρές της συσκευής. Στην πίσω όψη υπάρχει ενσωματωμένη θήκη πλαστικής κατασκευής, για να “κουμπώνει” καλά το smartphone.

Χαρακτηριστικό στις θήκες πορτοφόλια είναι ότι η μπροστινή όψη ανοίγει σαν καπάκι προς τα αριστερά. Στη μέσα πλευρά, το “καπάκι” περιέχει θήκες για πιστωτικές κάρτες – συνήθως τέσσερις. Αυτό αποτελεί μεγάλη ευκολία για όσους θέλουν απλά να παίρνουν το κινητό τους χωρίς να κουβαλούν τσάντα ή πορτοφόλι. Ωστόσο, αυτό κάνει το σύνολο συσκευής και θήκης σαφώς πιο ογκώδες. Επίσης, για πολλούς δεν είναι πολύ χρηστική μια θήκη που χρειάζεται να ανοίγει το καπάκι της για κάθε λειτουργία του smartphone.

Θήκες Flip

Οι θήκες flip έχουν παρόμοια κατασκευή με τις θήκες πορτοφόλι. Κατασκευάζονται επίσης από δερμάτινο ή υφασμάτινο υλικό. Επίσης, έχουν ενσωματωμένο το ίδιο σκληρό πρόβλημα, στο οποίο “κουμπώνει” το smartphone. Έτσι, η θήκη flip προστατεύει την συσκευή απ’ όλες τις πλευρές.

Οι θήκες flip έχουν “καπάκι” το οποίο ανοίγει προς τα κάτω. Πολλές θήκες έχουν θήκες για πιστωτικές κάρτες, ενώ άλλες όχι. Οι θήκες αυτές ίσως δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικές, καθώς οι κάρτες μάλλον δεν είναι πολύ ασφαλείς. Και πάλι, οι χρήστες πρέπει να ανοίγουν το καπάκι για να χρησιμοποιήσουν την συσκευή.

Τι να Διαλέξω;

Η επιλογή της θήκης εξαρτάται από τα θέλω του καθενός. Συνεπώς, δεν μπορούμε να πούμε γενικά ότι μία θήκη είναι η καλύτερη επιλογή έναντι των άλλων. Άλλωστε, η τιμή μιας θήκης αποτελεί άλλο ένα κριτήριο επιλογής – διόλου ευκαταφρόνητο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά προστατευτικά οθόνης για να εξασφαλίσουμε την προστασία του smartphone μας.