Τι Φορτιστή να Διαλέξω για το iPad μου;

Ο φορτιστής μιας συσκευής παίζει μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια και την ταχύτητα της φόρτισης. Γι’ αυτό και η επιλογή του φορτιστή, θέλει μεγάλη προσοχή. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τα iPad που, ως προϊόντα της Apple, διαφέρουν από τα προϊόντα των υπόλοιπων εταιρειών στη συμβατότητά τους με φορτιστές κλπ.

Στην περίπτωση λοιπόν που χρειάζεσαι ένα φορτιστή άλλο από αυτόν που περιλαμβάνει η συσκευασία του iPad σου, ή το εργοστασιακό μοντέλο φορτιστή, πρέπει να ξέρεις 2 βασικά πράγματα:

  • το μοντέλο του iPad σου
  • τη θύρα σύνδεσής του (Lightning ή USB-C)

Φορτιστής με Βύσμα USB-C (18W)

Αν το iPad σας διαθέτει θύρα φόρτισης USB-C, συνιστούμε ένα φορτιστή στα 18W με αντίστοιχη θύρα – και βύσμα. Οι φορτιστές αυτοί είναι κατάλληλοι και συμβατοί με τα iPad Pro των 12,9 και 11 ιντσών, μοντέλα του 2018 και νεότερα. Επίσης, είναι κατάλληλοι για τα iPad Air 4ης γενιάς, καθώς και τα iPad 8ης γενιάς.

Φορτιστής με Βύσμα USB-A (12W)

Αν το iPad σας διαθέτει θύρα φόρτισης Lightning, τότε χρειάζεστε ένα φορτιστή με αντίστοιχο βύσμα και θύρα USB-A, των 12W (ή ακόμα και 10W).

Οι φορτιστές των 12W είναι κατάλληλοι και συμβατοί με τα iPad Pro των 12.9, στις εκδόσεις του 2016 και του 2017, τα iPad Pro των 10.5 και των 9.7 ιντσών. Επίσης, είναι κατάλληλοι για τα iPad Air 3ης γενιάς, τα iPad mini 5ης γενιάς και τα iPad 5ης έως 7ης γενιάς.

Όσο για τους φορτιστές των 10W, αυτοί περιλαμβάνονται στα iPad Air 1ης και 2ης γενιάς, στα iPad mini 2ης έως 4ης γενιάς και στα iPad 2ης γενιάς. Ωστόσο, οι φορτιστές των 12W μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα παραπάνω μοντέλα, όπως και για κάθε iPad με θύρα φόρτισης Lightning.

Μπορώ να Χρησιμοποιήσω τους Φορτιστές Άλλων Συσκευών Apple για το iPad μου;

Σε γενικές γραμμές, αν το οι θύρες και τα βύσματα σύνδεσης είναι ίδια, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον φορτιστή του iPhone σου ή του MacBook σου και για το iPad σου. Σε περίπτωση που είναι μικρότερης ισχύος (W), τότε απλά το iPad σου θα φορτίσει πιο αργά. Από την άλλη, δε υπάρχει λόγος να ανησυχείς αν ο φορτιστής σου είναι μεγαλύτερης ισχύος.

Φορτιστές και Γρήγορη Φόρτιση

Κάποια iPads έχουν εργοστασιακό φορτιστή με δυνατότητα γρήγορης φόρτισης. Αυτά είναι τα iPad Pro (εκδόσεις από το 2018 και μετά) και τα iPad Air του 2020. Σε αυτά τα μοντέλα, ο φορτιστής περιλαμβάνεται στην συσκευασία.

Τα υπόλοιπα μοντέλα iPad δεν περιλαμβάνουν φορτιστή με αυτήν τη δυνατότητα και θα πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να να διαθέτει καλώδιο USB-C σε Lightning και να είναι ισχύος τουλάχιστον 18W.

Για να είναι εφικτή η γρήγορη φόρτιση, θα πρέπει και η συσκευή να υποστηρίζει την αντίστοιχη δυνατότητα. Τα μοντέλα iPad που υποστηρίζουν την γρήγορη φόρτιση, είναι τα εξής:

  • iPad Pro 12,9 ιντσών (εκδόσεις από το 2015 και μετά)
  • iPad Pro 10,5 ιντσών (έκδοση του 2017)
  • iPad Pro 11 ιντσών (εκδόσεις από το 2018 και μετά)
  • iPad Air (εκδόσεις από το 2019 και μετά)
  • iPad mini (έκδοση του 2019)
  • iPad (έκδοση του 2020)

Με τον οδηγό μας, και ελέγχοντας απλά τα βασικά ενός φορτιστή, μπορείς να βρεις τον κατάλληλο για το iPad σου. Στο adaptoras.gr μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πλήθος ποιοτικών φορτιστών.