Τι είναι τα Smart Tag της Samsung

Τυχαίνει να είμαστε έξω και ελάχιστη απροσεξία να είναι αρκετή για να χάσουμε το πορτοφόλι μας ή τα κλειδιά μας. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί στο αεροδρόμιο, στο λεωφορείο, στο μετρό και με τις αποσκευές μας και έτσι η εξόρμηση να μας βγει ξυνή. Η Samsung σας βγάζει μια και καλή από τέτοιου είδους ταλαιπωρίες με τα trackers που έχει δημιουργήσει: Το Galaxy Smart Tag και το Galaxy Smart Tag Plus.

Smart Tag: Τι είναι?

Αρχικά, To Smart Tag και το Smart Tag Plus είναι ανιχνευτές (trackers) αντικειμένων σε μέγεθος “χειρός”. Χρησιμοποιούν μπαταρία, οι χρήστες τους τοποθετούν σε οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο (ακόμη και κατοικίδια) και μέσω του εύκολου χειρισμού από την εφαρμογή της samsung, οι χρήστες πραγματοποιούν τον εντοπισμό της συσκευής ανα πάσα ώρα και στιγμή. 

Και οι 2 οι συσκευές λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι οποίες είναι ονομαστικά οι CR2032. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες έχουν μέσο χρόνο ζωής έναν χρόνο. Συγκεκριμένα για το SmartTag η διάρκεια ζωής ανέρχεται στον έναν χρόνο και για το SmartTag+ στους 5 μήνες. 

Που χρησιμοποιούνται πιο συχνά τα Galaxy Smart Tags?

Οι πιο συνήθεις χρήσεις γίνονται σε: 

  • Κλειδιά και πορτοφόλια
  • Τσάντες και αποσκευές
  • Κάμερες 
  • Σχολικές τσάντες και αντικείμενα παιδιών 
  • Κατοικίδια ζώα

Πράγματι, το Smart Tag και Smart Tag+ τοποθετούνται εύκολα σε λουράκια κατοικιδίων και παρέχουν μια έξτρα ασφάλεια κατά τη βόλτα. Είναι και αυτή μια από τις χρήσεις τους, αν και το αρχικό λανσάρισμα των SmartTags τον Ιανουάριο του 2021, έγινε με σκοπό τον εντοπισμό καθημερινών αντικειμένων. Μάλιστα, η samsung βασίστηκε σε έρευνα, η οποία υπέδειξε πως: 

Όταν ένας άνθρωπος τοποθετεί ένα αντικείμενο σε μια συγκεκριμένη θέση, μετά από 20 λεπτά διατηρεί μόλις το 58 % της μνήμης του για αυτήν την πράξη. Όσο περνάει ο χρόνος, η μνήμη για το περιστατικό ελαττώνεται. 

Πως Ακριβώς Λειτουργούν το Smart Tag και το SmartTag Plus?

Αρχικά, τεχνολογική καινοτομία των Smart Tag και SmartTag+ είναι προσβάσιμη μόνο από χρήστες κινητών samsung. 

Ο εντοπισμός για απώλειες μικρής εμβέλειας (αντικείμενα μέσα στο σπίτι) λειτουργεί με ήχο. Κάνεις ενεργοποίηση της λειτουργίας μέσω της εφαρμογής και το smarttag εκπέμπει τον ήχο. 

Ο εντοπισμός για απώλειες μεγαλύτερης εμβέλειας (μου έπεσαν κάπου στη βόλτα τα κλειδιά) μπορεί να γίνει μέσω στίγματος που δίνεται από το Galaxy SmartTag και μπορεί ο χρήστης να το δει μέσω της εφαρμογής.

Για να χρησιμοποιήσει κανείς τις συσκευές είναι απαραίτητο να συνδεθεί στην εφαρμογή (app) SmartThings Find. Η αρχική σύνδεση του SmartTag με το κινητό σας είναι αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία και γίνεται με bluetooth. Τα smarttags ωστόσο εκπέμπουν και εκτός εμβέλειας του bluetooth. Το SmartTag+ συγκεκριμένα έχει δυνατότητες εντοπισμού αρκετών χιλιομέτρων.

Μέσω της εφαρμογής, από τις επιλογές ‘Μενού’ και ‘Όλες οι Συσκευές’ επιλέγετε το μοντέλο Smart Tag το οποίο διαθέτετε. Μετά από αυτό το βήμα, βλέπεις έναν χάρτη με την ακριβή τοποθεσία του αντικειμένου που έχει πάνω του το Galaxy SmartTag. 

Αν χρησιμοποιείτε και την απλή, αλλά και την plus έκδοση smart tag, η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη στον διαχωρισμό των 2 συσκευών και τον εντοπισμό της κάθε μιας ξεχωριστά. 

Ενεργοποίηση, σύνδεση και αποσύνδεση είναι απλές διαδικασίες που ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει εύκολα μέσω της εφαρμογής και δεν χρειάζεται να αναλυθούν περεταίρω. 

Βασικές Διαφορές Μεταξύ SmartTag και SmartTag Plus

SmartTagSmartTag+
– Εντοπίζει κατά προσέγγιση

– Λειτουργεί μέσω bluetooth low energy 


– Συμβατό με όλα τα Samsung κινητά

– Μπαταρία με διάρκεια ενός χρόνου και παραπάνω
– Εντοπίζει με ακρίβεια

– Λειτουργεί μέσω bluetooth low energy και μέσω ultra wideband (UWB)

– Συμβατό με Galaxy Note 20 Ultra, Galaxy S21 Plus, S21 Ultra

– Μπαταρία με διάρκεια 5 μηνών

Αναλυτικά…

Με πόση ακρίβεια εντοπίζει το Smart Tag και το Smart Tag+

Η συσκευή SmartTag μπορεί να προχωρήσει σε ανίχνευση μόνο μέσω του Bluetooth Low Energy, ενώ η SmartTag Plus χρησιμοποιεί και το Bluetooth Low Energy και το σύστημα σύνδεσης Ultra wideband (ultra wideband connectivity-UWB).

Tο σύστημα Bluetooth Low Energy δίνει μια κατά προσέγγιση τοποθεσία του αντικειμένου, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Το Bluetooth Low Energy μπορεί να μείνει ενεργό για σύντομο χρονικό διάστημα (1-2 λεπτά) και σε μερικά μέρη να μην δίνει καλό σήμα, αλλά η samsung δίνει την δυνατότητα στο SmartTag να συνδεθεί με άλλο κινητό samsung στη γύρω περιοχή. 

Το Smart Tag Plus χρησιμοποιεί την καινοτόμα τεχνολογία ultra wideband (UWB) που, μέσω ραδιοκυμάτων, μπορεί με ακρίβεια εκατοστού να προσδιορίσει την τοποθεσία του χαμένου αντικειμένου σας. 

Με ποιές συσκευές είναι συμβατά τα SmartTag

Το μόνο που περιορίζει σημαντικά την εφαρμογή του είναι ότι για να χρησιμοποιήσετε το SmartTag Plus στο κινητό σας πρέπει να είστε κάτοχος ενός από τα παρακάτω κινητά: Galaxy Note 20 Ultra, Galaxy S21 Plus, S21 Ultra. Αντίθετα, το σύστημα SmartTag μπορεί να υποστηριχτεί από όλα τα Samsung κινητά.

Είναι όντως πρακτικά τα Smart Tags?

Τα Smart Tag είναι μικρά, εύχρηστα και ελαφριά. Είναι ανθεκτικά και αντέχουν την πίεση είτε μέσα σε μια τσάντα, είτε στην τσέπη του παντελονιού. Είναι χρήσιμα σε πληθώρα αντικειμένων και περιπτώσεων… και τέλος, δεν είναι ένας αντιαισθητικός ανιχνευτής, αλλά πολύ κομψά αξεσουάρ που τα βρίσκεις και σε διάφορες χρωματικές επιλογές.

Επιπλέον, είναι το ιδανικό αξεσουάρ για κάποιον που θέλει να διαμορφώσει ένα smart home με συσκευές IoT. 

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συγκεντρωμένα σε αυτές τις 2 συσκευές, κάνουν την σχέση ποιότητας τιμής απόλυτα λογική και χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο απόλυτα ευχαριστημένους.