Mini USB & micro USB: Ξεμπερδεύουμε με τα Βύσματα

Σε συνέχεια του άρθου USB A,C, 2.0… Τι να Καταλάβω απ’ όλα Αυτά

Mini USB, micro USB… Τι είναι; Μάλλον κατάλαβες το θέμα του σημερινού άρθρου! Λίγο καιρό πριν, κάναμε μια εισαγωγή στους διάφορους τύπους USB. Και υποσχέθηκα να επανέλθω με περαιτέρω εξήγηση όλων αυτών των αριθμών, των αρχικών και χαρακτηρισμών όσον αφορά τα USB. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν όλα αυτά και γιατί έχουν σημασία για εμάς.

Το mini USB και το micro USB είναι οι δύο τύποι με τους οποίους θα ασχοληθούμε κυρίως σήμερα. Έχοντας ήδη εξηγήσει τι σημαίνουν τα USB 2.0 και 3.0, καθώς και USB A και C, μπορούμε να προχωρήσουμε ευκολότερα στους υπόλοιπους τύπους.

Mini USB & micro USB: Γιατί Ξεχωρίζουν από τα Υπόλοιπα

Τα mini USB και micro USB διαφέρουν αισθητά από τους τύπους USB που είδαμε στο προηγούμενο άρθρο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψεις τα βύσματα και τις αντίστοιχες υποδοχές στις συσκευές με κάποιον από τους τύπους καλωδίων που είδαμε στο προηγούμενο άρθρο!

Το mini USB, καθώς και το micro USB, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους τύπους USB. Μία από αυτές έχει να κάνει με τη χρήση τους.

Σε αντίθεση με τους τύπους USB που είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, τα mini USB και micro USB τα συναντάμε μόνο σε καλώδια σύνδεσης μίας συσκευής με μία άλλη, ή σε καλώδια φόρτισης. Δηλαδή;

Ένα καλώδιο με υποδοχή mini USB και micro USB μπορεί να συνδέει μία συσκευή όπως tablet με την πρίζα. Κοινώς, μπορεί να συναντήσουμε mini USB (παλαιότερα κυρίως) και micro USB στα καλώδια φορτιστών τέτοιων συσκευών. Επίσης, mini USB και micro USB υποδοχή μπορείς να συναντήσεις στα καλώδια που συνδέουν τον υπολογιστή σου με περιφερειακά, όπως η εξωτερική μονάδα σκληρού δίσκου.

Mini USB και micro USB υποδοχή, από την άλλη, δε θα συναντήσεις ποτέ σε μικρές συσκευές αποθήκευσης. Ναι, για τα γνωστά μας USB sticks ή USB flash drives μιλάω! Μπορεί να συναντήσεις αυτές τις υποδοχές σε καλώδια σύνδεσης μίας ηλεκτρονικής συσκευής με μία άλλη, για μεταφορά δεδομένων. Τα flash drives όμως – και οι αντίστοιχες θύρες στους υπολογιστές – δεν είναι ποτέ τύπου mini USB ή micro USB.

Mini USB & micro USB: οι Διαφορές

Mini USB και micro USB έχουν, λοιπόν, αρκετά κοινά μεταξύ τους. Κάπου εδώ μάλλον αναρωτιέσαι «και ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές τους;» Θα σου εξηγήσω.

Η ουσιαστική διαφορά αυτών των δύο έχει να κάνει με τη… σειρά εμφάνισης. Πρώτο εμφανίστηκε το USB mini. Στην ουσία, ήταν μια «παραλλαγή», ή μάλλον εξέλιξη του USB B. Έχεις παρατηρήσει μία μεγάλη και σχεδόν τετράγωνη θύρα στον υπολογιστή σου; Αυτή είναι η θύρα USB B. Χρησιμεύει κυρίως στο να συνδέει τον υπολογιστή με συσκευές όπως οι εκτυπωτές, τα scanner και άλλες συσκευές ανάλογου μεγέθους.

Το mini USB διατήρησε σε κάποιο βαθμό τη μορφή του USB B. Υπάρχουν όμως διαφορές, αφού είναι πιο μακρόστενο σε σχέση με το USB B και στενεύει από ένα σημείο, σαν να σχηματίζει «εγκοπές».

Οι υποδοχές mini USB και micro USB συνήθως είναι αυτές που συνδέονται στις μικρότερες συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα (smartphones), τα tablets και οι φωτογραφικές μηχανές. Δε θα τις συναντήσεις σε υπολογιστές, φορητούς και μη.

Αν προσέξεις την υποδοχή του καλωδίου φόρτισης σε φωτογραφικές μηχανές που μετρούν ήδη κάποια χρόνια, θα καταλάβεις ακριβώς πώς είναι μία υποδοχή τύπου mini USB.

Η Εξέλιξη

Το mini USB έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά για λίγο. Κι αυτό γιατί εδώ και κάποια χρόνια βλέπουμε πως όσο προχωρά η τεχνολογία, τόσο λεπταίνουν οι φορητές συσκευές. Γι’ αυτό άλλωστε η πρόβλεψη είναι ότι στο μέλλον το USB τύπου Α θα αντικατασταθεί πλήρως από το USB τύπου C.

Για την ώρα, το mini USB έδωσε σε μεγάλο βαθμό τη θέση του στο micro USB. Εδώ είναι πολύ πιο εύκολο να σου περιγράψω πώς μοιάζει ένα βύσμα micro USB. Είναι το βύσμα που χρησιμοποιούν κατά βάση οι κατασκευαστές των smartphones για το καλώδιο φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων των τηλεφώνων. Είναι μακρόστενο, με δύο έντονες γωνίες στο κάτω μέρος. Θυμάσαι όλες τις φορές που έχεις προσπαθήσει να συνδέσεις βιαστικά το καλώδιο του φορτιστή στο κινητό σου για να μην κλείσει από μπαταρία, αλλά δεν έμπαινε; Γι’ αυτό ήταν.

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και στα mini USB και στα micro USB, η υποδοχή που δεν συνδέεται στη συσκευή που συνοδεύεται συνήθως από το καλώδιο, είναι τύπου USB 2.0 ή USB 3.0. Ανάλογα την παλαιότητα, ανήκει σε έναν από τους δύο τύπους.

Lightning: η Διαφοροποίηση που δεν Κράτησε

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουμε δει ως τώρα, οι υποδοχές που συνδέονται στις μικρές φορητές συσκευές (όπως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά προσφάτως ακόμα και μικρά laptops) είναι τύπου mini USB (παλαιότερες συσκευές), micro USB (αρκετά συνηθισμένο) και USB C (σχετικά πρόσφατο και ραγδαία ανερχόμενο).

Κατασκευαστές όπως η Apple χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τις υποδοχές τύπου lightning. Η lightning υποδοχή δεν θεωρείται τύπου USB. Αλλά θεωρώ χρήσιμο να την αναφέρω, για να έχουμε μια ευρεία εικόνα.

Η lightning υποδοχή, σε αντίθεση με τη USB, δεν έχει κενό στο κέντρο. Είναι ένα πλακέ, συμπαγές βύσμα με ραβδώσεις στις δύο όψεις. Χρησιμοποιήθηκε από την Apple στις μικρές φορητές συσκευές, όπως τα iPhones και τα iPads. Όπως το USB C, έτσι και το βύσμα lightning μπορεί να συνδεθεί και από τις δύο πλευρές (γεγονός στο οποίο η Apple δίνει μεγάλη σημασία, για τη διευκόλυνση των καταναλωτών). Φαίνεται όμως πως σιγά – σιγά η εταιρεία εγκαταλείπει τις υποδοχές lighting για χάρη των USB C (που επίσης συνδέονται και από τις δύο πλευρές).

Δεν Είναι και Τόσο Δύσκολα Τελικά…

Τώρα λοιπόν, σε συνδυασμό με το προηγούμενο άρθρο, έχουμε μια ευρεία εικόνα όλων των χαρακτηριστικών που συνοδεύουν τα αρχικά «USB». Όλα έχουν να κάνουν με την «ηλικία» της τεχνολογίας, τις δυνατότητες και τις συσκευές στις οποίες συνδέονται.

Ακόμα και αν σου φαίνεται περίπλοκο να θυμάσαι τις χρήσεις και τις δυνατότητες του καθενός, φτάνει να θυμάσαι το εξής: όλα γίνονται απλά με μια ματιά! Κοιτώντας απλά τα χαρακτηριστικά της κάθε υποδοχής, μπορείς να καταλάβεις τον τύπο της.

Όπως έχουμε ξαναπεί και σε άλλα άρθρα, η τεχνολογία καλπάζει. Κατά πάσα πιθανότητα, οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους USB θα έχουν αντικατασταθεί από άλλους στο κοντινό μέλλον. Η τεχνολογία όμως μπορεί να κάνει τη ζωή μας πανεύκολη ή περίπλοκη σε σημείο πονοκεφάλου. Μας συμφέρει λοιπόν να γνωρίζουμε ό,τι αφορά και διευκολύνει την καθημερινότητά μας.