Ασύρματη Φόρτιση: η Νέα Εποχή Είναι Εδώ και σε Απελευθερώνει από τα Καλώδια

Μέχρι λίγα χρόνια πριν, όταν η ασύρματη φόρτιση ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είχαμε δύο επιλογές για να φορτίσουμε τα κινητά μας: τους φορτιστές και τα power banks.

Τα power banks μας ανακούφισαν όταν κυκλοφόρησαν! Ήταν και είναι μια καλή λύση για όσους χρησιμοποιούμε αρκετά τις συσκευές μας, «τρέχουμε» αρκετά apps και βρισκόμαστε πολλές ώρες εκτός ή απλά σε κίνηση. Βέβαια, για να φορτίσει το κινητό πρέπει να κουβαλάς ένα μάλλον ογκώδες gadget μαζί με την συσκευή σου! Από την άλλη, οι φορτιστές σε περιορίζουν σε μία θέση αν θες να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου ενώ φορτίζει – και μάλιστα μία θέση κοντά σε πρίζα και μόνο.

Mobile phone, earphones and smartwatch charging with wireless pad on wooden desk, space for text. Modern workplace device

Ανακουφιστήκαμε λοιπόν όταν έγινε το λανσάρισμα της ασύρματης φόρτισης! Δεν ξεμένουμε πλέον το ίδιο συχνά από μπαταρία! Γιατί; Όταν έχεις την επιλογή να «ακουμπήσεις» απλά το κινητό σου στον φορτιστή για λίγο, φορτίζει κάθε τόσο και από λίγο. Άρα δεν είναι το ίδιο πιθανό με την ενσύρματη φόρτιση να δεις την αγχωτική κόκκινη προειδοποίηση να ανάβει – υπάρχουν όντως άνθρωποι που πάσχουν από άγχος για αυτόν το λόγο!

Ασύρματη Φόρτιση: Είναι Αξιόπιστη;

Παρά κάποιες αμφιβολίες απέναντι στην ασύρματη φόρτιση όταν κυκλοφόρησε, αυτές έχουν αποδειχθεί ήδη αβάσιμες. Στην ουσία δεν έχεις παρά να προσέξεις τα ίδια πράγματα που θα πρόσεχες και με κάθε άλλο αξεσουάρ/gadget. Αν αγοράσεις ένα προϊόν από αξιόπιστο κατασκευαστή και προσέξεις τις οδηγίες του, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα!

Όπως και με τους σύγχρονους ενσύρματους φορτιστές, έτσι και με την ασύρματη φόρτιση η τροφοδοσία σταματά όταν η μπαταρία φτάσει στο 100%. Αν λοιπόν ακολουθείς τους γενικούς κανόνες για την μπαταρία των κινητών, όπως ο κανόνας του 40% – 80% (να μην αφήνεις να πέσει η μπαταρία κάτω από το 40% και να μην ξεπεράσει το 80%), δεν έχεις να φοβάσαι καμία απολύτως επιβάρυνση στο χρόνο ζωής της μπαταρίας του κινητού σου.

Στο κοντινό μέλλον φαίνεται ότι θα έχουμε την επιλογή της ασύρματης φόρτισης και για συσκευές όπως τα laptops – μπορεί και για ακόμα περισσότερες! Αλήθεια όμως, ξέρεις τις επιλογές που έχεις στο κομμάτι της ασύρματης φόρτισης;

Smartphone in hand near a wireless charging pad, charger.

Wireless Charging Pads

Ο πλέον γνωστός τρόπος ασύρματης φόρτισης συσκευών και ο αντικαταστάτης, στην ουσία, του φορτιστή με καλώδιο.

Με απλά λόγια, η ασύρματη φόρτιση επιτυγχάνεται μέσω ενός μικρού «πάνελ» πάνω στο οποίο τοποθετείς την συσκευή σου. Ο νέος φορτιστής σου, από την στιγμή που δεν έχει καλώδια, σε απαλλάσσει από την κλασικότερη ίσως φθορά: να χαλά το βύσμα του καλωδίου και αντίστοιχα η υποδοχή του κινητού, επειδή το τραβάς βιαστικά και άτσαλα! Πόσους φορτιστές – ή ακόμα και κινητά – έχεις αλλάξει εσύ ή οι γνωστοί σου γι’ αυτόν το λόγο;

Όλο και περισσότερες νέες συσκευές σχεδιάζονται με βάση την τεχνολογία της ασύρματης φόρτισης. Ακόμα όμως και αν έχεις smartphone που δεν την υποστηρίζει, μπορείς εύκολα να προσθέσεις ένα λεπτό gadget με καλώδιο USB στο κινητό σου. Αυτό θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιείς wireless charging pad ακόμα και αν δεν προβλέπεται από τις προδιαγραφές του κινητού σου!

Η ασύρματη φόρτιση μέσω των charging pads δεν σε αποδεσμεύει απλά από τα καλώδια. Σου επιτρέπει να αφαιρείς το κινητό σου από την φόρτιση απλά πιάνοντάς το στα χέρια σου. Στην εποχή της ταχύτητας πλέον, ο άνθρωπος αποφεύγει ακόμα και κινήσεις δευτερολέπτων, αν μπορεί να τις γλιτώσει. Και η αφαίρεση καλωδίων είναι μία απ’ αυτές!

Wireless Charging Car Holders

Με άλλα λόγια, δύο σε ένα: ασύρματη φόρτιση και βάση στήριξης αυτοκινήτου για το κινητό σου – όπως οι βάσεις που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια!

Στην ουσία έχουμε την ένωση δύο χρήσιμων gadgets – το πάνελ ασύρματης φόρτισης ενσωματώνεται στη βάση στήριξης. Μέχρι τώρα η βάση σε βοηθούσε να βλέπεις τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου ανά πάσα στιγμή – και όχι μόνο! Τοποθετώντας το κινητό σου στη βάση, ακολουθούσες τις οδηγίες του GPS και πήγαινες παντού.

Τι γινόταν όμως όταν είχες ώρες δρόμου μπροστά σου και κινδύνευες να μείνεις από μπαταρία; Τώρα η βάση φορτίζει κιόλας την συσκευή σου! Έτσι δεν ξεμένεις ποτέ από μπαταρία χρησιμοποιώντας το GPS του κινητού σου σε μεγάλα ταξίδια.

Wireless Charging Desk Lamp

Άλλος ένας έξυπνος συνδυασμός της ασύρματης φόρτισης με καθημερινά gadgets! Όλοι μας – ή τουλάχιστον οι περισσότεροι – έχουμε ένα φωτιστικό γραφείου. Ειδικά στην εποχή που η εργασία από το σπίτι καταλαμβάνει περισσότερο έδαφος – και αναμένεται να καταλάβει και άλλο τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να εξοπλίσουμε το χώρο εργασίας στο σπίτι με τα πιο χρηστικά εργαλεία.

Τα γνωστά φωτιστικά γραφείου περνούν και αυτά στη νέα εποχή! Το πάνελ ασύρματης φόρτισης ενσωματώνεται στη βάση του φωτιστικού. Έτσι δε μας απασχολεί πια μέχρι που φτάνει το καλώδιο του φορτιστή πάνω στο γραφείο.

Η συγκεκριμένη λάμπα δεν ενσωματώνει απλά την ασύρματη φόρτιση. Κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μοντέλα με ροοστάτη – ή dimmer, όπως λέμε και στα ελληνικά! Δεν έχεις νιώσει, κυρίως βράδυ, ότι το φως είναι πολύ δυνατό; Δεν σε «χτυπάει» στα μάτια; Δεν είναι πλέον ανάγκη να ενοχλείσαι στα μάτια για να έχεις φως ακριβώς στο σημείο που δουλεύεις! Με το dimmer δυναμώνεις ή χαμηλώνεις το φως, προσαρμόζοντάς το ακριβώς στις ανάγκες σου.

Wireless Charging Headphones

Ποιος είπε ότι η ασύρματη φόρτιση είναι μόνο για τα κινητά; Επίσης, ποιος είπε ότι η ασύρματη φόρτιση είναι μόνο για τα earbuds – δηλαδή τα μικρά ακουστικά, σαν αυτά του κινητού σου.

Τώρα τα αγαπημένα μας ακουστικά, που προσφέρουν άλλης κλάσης ακουστική εμπειρία, κυκλοφορούν χωρίς καλώδια – και φορτίζονται χωρίς καλώδια!

Τα headphone ακουστικά, μετά τα earbuds που προηγήθηκαν, γίνονται και αυτά ανεξάρτητα! Φορτίζονται και συνδέονται με το κινητό σου και άλλες συσκευές ασύρματα. Ετοιμάσου για άλλο ένα αντίο που θα σε ανακουφίσει – δεν θα ξαναμπλεχτείς στα καλώδια για να βρεις τα κλειδιά σου ή να βγάλεις το πορτοφόλι από την τσάντα/την τσέπη σου!

Ασύρματη Φόρτιση: η Λίστα Συνεχίζεται

Η λίστα με τα gadgets που προσφέρουν τη δυνατότητα της ασύρματης φόρτισης και τις συσκευές που φορτίζονται ασύρματα συνεχώς εμπλουτίζεται. Και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με μεγαλύτερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Έχεις καταλάβει τι θέλω να σου πω: η ασύρματη φόρτιση είναι το μέλλον! Όσες έρευνες και αν κάναμε από το adaptoras.gr και όχι μόνο, καταλήξαμε στο ότι μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε όλοι από αυτό το μέλλον. Πρόλαβε λοιπόν το τρένο και πέρνα νωρίς στη νέα εποχή!