Κάρτες Γραφικών, COVID, Mining: το Τρίπτυχο που Σκοτώνει (τον Gamer)

Κάρτες Γραφικών: οι λέξεις μιλούν από μόνες τους. Οι κάρτες γραφικών είναι βασικό – βασικότατο θα έλεγα – κομμάτι της εμπειρίας σου με τους υπολογιστές. Αν, μάλιστα είσαι και gamer… εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά!

Οι κάρτες γραφικών ήταν πάντα, σταθερά, ένα από τα πρώτα πράγματα που προσπαθούσε να «αναβαθμίσει» ο κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του στον υπολογιστή του.

Κάρτες γραφικών υπάρχουν πολλές και διαφορετικών επιδόσεων. Στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε στις δυνατότερες κάρτες γραφικών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των gamers και όσων απαιτούν υψηλές επιδόσεις.

Μιλάμε κυρίως για GPU, που παρέχουν στους gamers την πιο «original» και smooth εμπειρία. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με τις πιο ακριβές κάρτες γραφικών. Αλλά για τους αφοσιωμένους gamers, το κόστος μιας GPU κάρτας γραφικών είναι επένδυση. Όχι δαπάνη.

Οι κάρτες γραφικών, κάτι λόγω του COVID, κάτι λόγω του λεγόμενου mining… είναι ένα προβληματικό προϊόν τελευταία. Και λέγοντας προβληματικό, εννοώ βάσει της διαθεσιμότητας και δυνατότητας αγοράς. Ας δούμε γιατί!

Κάρτες Γραφικών & COVID

Ο COVID έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή και στη καθημερινότητά μας. Κυρίως, μας έφερε εγκλεισμό και περιορισμό της κοινωνικής μας ζωής. Λογικό και επόμενο λοιπόν να έρθουμε πιο κοντά στην τεχνολογία το τελευταίο 12μηνο. Όχι μόνο για να δουλέψουμε και να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Και για να διασκεδάσουμε, να περάσουμε το χρόνο μας.

Το τελευταίο 12μηνο χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από ραγδαία άνοδο της «δημοτικότητας» του gaming. Η άνοδος στην αγορά παιχνιδιών υπολογίζεται πως έχει ξεπεράσει το 20%. Επειδή, όμως, ο COVID έφερε και άλλα εμπόδια, οι gamers βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη απογοήτευση.

Οι κάρτες γραφικών, όπως και πολλά άλλα προϊόντα, έχουν πέσει θύματα των μεγάλων καθυστερήσεων στις αποστολές. Ακόμα οι έμποροι, μπροστά στο φόβο να στοκάρουν προϊόντα στις αποθήκες τους σε αβέβαιους καιρούς, απέφυγαν να κάνουν μεγάλες παραγγελίες. Λογικό από την πλευρά τους! Όταν ξεσπά μια πανδημία, το βάρος πέφτει στην υγεία. Επίσης, δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν οι τάσεις! Και, γνωρίζοντας με βεβαιότητα μόνο ότι ο COVID θα αλλάξει τις ισορροπίες, τα ρίσκα φοβίζουν.

Επόμενο, λοιπόν, να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις. Εδώ και μήνες, οι gamers και όχι μόνο έρχονται αντιμέτωποι με τρομερή αναμονή. Μία κάρτας γραφικών, GPU ή άλλη, πολλές φορές παραδίδεται μήνες μετά την παραγγελία. Ως αποτέλεσμα, όταν ο gamer ή άλλος καταναλωτής παραλαμβάνει την κάρτα γραφικών, έχει ήδη κυκλοφορήσει ή ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πιο εξελιγμένο μοντέλο.

Για τις κάρτες γραφικών ειδικά, ακόμα περισσότεροι πλέον καταφεύγουν στο preorder. Με τα σημερινά δεδομένα, που τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ουσία, φαντάζει η καλύτερη λύση. Άλλωστε, φαίνεται ότι ο COVID έχει συμπαρασύρει μαζί του ένα σωρό αλλόκοτα και απρόβλεπτα. Φανταζόσουν ποτέ ότι ένα πλοίο θα μπλοκάρει ολόκληρη διώρυγα του Σουέζ; Τη βασική πύλη προσέλευσης των προϊόντων στην Ευρώπη; Έγινε όμως και αυτό, λειτουργώντας αθροιστικά στο ήδη υπάρχον πρόβλημα!

Οι κάρτες γραφικών όμως είναι ένα… ιδιαίτερο και περιζήτητο προϊόν και για άλλον ένα λόγο.

Κάρτες Γραφικών & Mining

Τα τελευταία χρόνια γίνεται αρκετός λόγος για το mining. Δεν θα επεκταθούμε στο πώς γίνεται. Αυτό που μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση, είναι ότι οι κάρτες γραφικών (κυρίως οι GPU) αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για το mining. Αν είσαι gamer, ξέρεις ήδη ότι οι miners είναι ανταγωνιστές σου στην απόκτηση μιας καινούργιας κάρτας γραφικών της κλάσης των GPU.

Το mining είναι η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων η οποία επιτυγχάνεται λύνοντας πολύ δύσκολους μαθηματικούς αλγορίθμους και εξισώσεις. Συνεπώς, κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, την οποία και διαθέτουν οι μεγάλων επιδόσεων κάρτες για rendering των γραφικών μεγάλων απαιτήσεων.

Ο COVID, με τους περιορισμούς που επέβαλε, αύξησε σημαντικά την εξ αποστάσεως/ψηφιακή εργασία και εκπαίδευση, τις ηλεκτρονικές αγορές και πολλά άλλα. Συνεπώς, αυξήθηκαν κατά πολύ και οι ανάγκες των περισσότερων (αν όχι όλων) για επεξεργαστική ισχύ. Και έτσι μπήκαν οι miners στο παιχνίδι!

Με την αύξηση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων (κυρίως του Bitcoin και του Ethereum), το mining έγινε δελεαστικό για ακόμα περισσότερους. Άλλωστε, θεωρείται εύκολο χρήμα. Η ήδη περιορισμένη διαθεσιμότητα στις κάρτες γραφικών λοιπόν, έγινε ακόμα πιο περιορισμένη.

Οι κάρτες γραφικών είναι απαραίτητα, πολυπόθητα εργαλεία για το mining. Οι GPU μάλιστα ακόμα περισσότερο, μια που εγγυώνται καλύτερες αποδόσεις. Παρατηρείται, λοιπόν, το εξής:

Οι κάρτες γραφικών, και κυρίως οι gaming GPU, γίνονται ανάρπαστες αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν. Ή ακόμα και πριν κυκλοφορήσουν, καθώς η πλειοψηφία έχει εξανεμιστεί ήδη από το διάστημα του preorder. Θυμάσαι, τους καλούς καιρούς που κυκλοφορούσαμε και είχαμε ανοιχτά μαγαζιά, τις ουρές έξω από τις αλυσίδες τεχνολογίας; Τους tech nerds που ξεροστάλιαζαν για να εξασφαλίσουν ένα πολυαναμενόμενο gadget ή μία κάρτα γραφικών; Πολλοί ήδη αναπολούν αυτές τις μέρες!

Κάρτες Γραφικών &… Αρπακτικά!

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν ήδη φανεί και οι… καιροσκόποι!

Οι κάρτες γραφικών εξαφανίζονται μόλις κυκλοφορήσουν. Αφήνοντας τους gamers και άλλους καταναλωτές να περιμένουν μήνες για την επόμενη κυκλοφορία. Υπάρχουν λοιπόν και εκείνοι που έχουν φροντίσει, είτε μέσω preorder είτε περιμένοντας με τον κέρσορα πάνω από το «buy», να προμηθευτούν μια ικανή ποσότητα από κάρτες γραφικών. Και όταν πέφτει ξανά η απόλυτη ξηρασία στην αγορά, εμφανίζονται στις πλατφόρμες μεταπώλησης (eBay κ.ά.).

Πουλάνε. Σε τι τιμές πουλάνε, είναι ένα ζήτημα που πονάει! Ακόμα και οι παθιασμένοι gamers, διστάζουν πλέον να διαθέσουν σχεδόν το διπλάσιο από το κανονικό αντίτιμο για μια κάρτα γραφικών.

Και Τώρα Τι;

Οι βασικοί κατασκευαστές στις κάρτες γραφικών, η AMD και η Nvidia, σχεδόν σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Έχουν ήδη ανακοινώσει πως δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες δηλαδή, με την εξελιγμένη γραμμή παραγωγής, δεν μπορούν να παράξουν όσες κάρτες γραφικών ζητά η αγορά. Όσο για τον τρόπο διάθεσης, λένε το εξής απλό: «δε φταίμε και ούτε μπορούμε να ελέγχουμε ποιος αγοράζει τις κάρτες γραφικών!»

Κάποιοι καταφεύγουν σε παλιότερες κυκλοφορίες για να αποκτήσουν επιτέλους μια κάρτα γραφικών! Αλλά… τότε είναι που συνειδητοποιούν ότι πολλοί άλλοι έχουν κάνει την ίδια σκέψη! Ακόμα και οι προηγούμενες εκδόσεις στις κάρτες γραφικών έχουν γίνει ανάρπαστες. Ή κάποιοι τις πουλάνε σε τιμές τόσο υψηλές, που νιώθουν ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους!

Πολλοί ειδήμονες και bloggers θέτουν ένα επιχείρημα που δεν ακούγεται και πολύ παράλογο: ποιο το νόημα να κυκλοφορούν νέες κάρτες γραφικών – και όχι μόνο, όταν σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τις προμηθευτεί; Τι νόημα έχουν οι προηγμένες λειτουργίες και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά τους, από την στιγμή που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τα απολαύσει;

Πράγματι, φτάνει η στιγμή που και εμείς απορούμε. Από την άλλη, δε γίνεται να σταματήσει να εξελίσσεται ο κλάδος λόγω του… φαινομένου του Lemony Snicket που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο!

Συνοψίζοντας, σίγουρα τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευοίωνα για τον κλάδο στη δεδομένη στιγμή! Η απαισιοδοξία είναι κατανοητή! Σκοπός δικός μου και όλων μας στο adaptoras.gr είναι να σου πούμε όσα χρειάζεται να ξέρεις, για να σε προστατεύσουμε ως καταναλωτή.

Οι κάρτες γραφικών είναι πράγματι απαραίτητο κομμάτι του υπολογιστή. Και όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες σου, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η επιλογή της κάρτας γραφικών. Τώρα λοιπόν που γνωρίζεις τι «παίζει» στην αγορά, μπορείς να πάρεις την καλύτερη απόφαση για σένα.