Mesh WiFi System: Βάλε τα WiFi Extenders στο Ντουλάπι!

Το Mesh WiFi ήρθε για να καταργήσει τα «νεκρά σημεία» WiFi στο σπίτι σου – και όχι μόνο. Για την ακρίβεια βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Τα Mesh WiFi Systems χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στις εγκαταστάσεις μεγάλων – ή και μικρότερων – εταιρειών. Τώρα όμως είναι διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό, δηλαδή στους οικιακούς καταναλωτές.

Ίσως θέλεις να ρωτήσεις: καλά όλα αυτά, αλλά τι είναι τα Mesh WiFi Systems και πώς με βοηθούν εμένα;

Orlando, FL/USA-8/9/19:A Google Wifi hub creates a Mesh Network throughout your home.

Έχεις δίκιο! Γι’ αυτό θα τα δούμε όλα μαζί από την αρχή. Πρώτα – πρώτα, μην σε μπερδεύει και μη σε τρομάζει η λέξη. Ξέρω ότι το “mesh” να μοιάζει ηχητικά με το “mess”, δηλαδή την αγγλική λέξη για την ακαταστασία και το χαμό. Στην πραγματικότητα όμως το Mesh WiFi φέρνει το αντίθετο στη σύνδεσή μας και στη συνδεσιμότητά μας στο διαδίκτυο.

Mesh WiFi System: Τι Είναι;

Το Mesh WiFi κάνει ό,τι και το WiFi Extender – ή τουλάχιστον έτσι δείχνει με μια πρώτη ματιά. Γιατί στην ουσία σε απαλλάσσει από τον πονοκέφαλο του σήματος και των αποστάσεων από την πηγή τους.

Τα WiFi Extenders, δηλαδή οι γνωστοί μας ενισχυτές σήματος που χρησιμοποιούμε στα σπίτια και όχι μόνο εδώ και χρόνια, βοηθούν στην ενίσχυση του σήματος στα νεκρά σημεία. Άλλοτε έχουν αποτελέσματα, άλλοτε όχι.

Τα Mesh WiFi Systems κάνουν το ίδιο, αλλά πολύ πιο αποτελεσματικά, πιο απλά και με διαφορετικό τρόπο. Η ταχύτητα του σήματός σου παραμένει η ίδια άσχετα αν είσαι κοντά στο router, σε υπόγειο ή αν απομακρύνεσαι από τον οποιοδήποτε κόμβο.

Mesh WiFi: Πώς Λειτουργεί;

Το Mesh WiFi λειτουργεί με βάση το router του σπιτιού σου. Θα χρειαστείς δύο ή περισσότερες συσκευές  – κόμβους (ή αλλιώς nodes). Εγκαθιστάς δύο ή περισσότερες συσκευές στο χώρο του οποίου το σήμα θέλεις να ενισχύσεις. Αυτές οι συσκευές – κόμβοι δεν δουλεύουν απλά σαν ενισχυτές του σήματος, όπως τα WiFi Extenders. Και αυτό συμβαίνει επειδή μεταδίδουν ατόφιο το σήμα του router σου, χωρίς να υπάρχουν απώλειες και διαρροές.

Τα Mesh WiFi Systems, σε αντίθεση με τα WiFi Extenders, δημιουργούν ένα νέο δίκτυο πάνω στο δίκτυο του router σου. Μην σε τρομάζει αυτό! Στην πραγματικότητα, απλοποιεί τα πράγματα για σένα πολύ περισσότερο από τα WiFi Extenders.

Mesh WiFi – οι Δορυφόροι του Δικτύου σου

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή, αν σκεφτείς το router σου σαν μία κεντρική κεραία, αυτή που μεταδίδει το σήμα της κινητής τηλεφωνίας ας πούμε, τα WiFi Extenders λειτουργούν σαν διαφορετικά δίκτυα με άλλη λογική λειτουργίας πάνω σε αυτήν την κεντρική κεραία. Προσπαθούν απλά να καλύψουν μεγαλύτερες περιοχές με το σήμα, κάνοντας αναμετάδοση απλά και μόνο για να καλύψουν τις περιοχές. Δεν κάνουν όμως τίποτα για τη δύναμη του σήματος και κάθε φορά που αυτό φτάνει σε μία διαφορετική «κεραία», αποδυναμώνεται. Αν μετρήσεις το σήμα κοντά στο router σου και κοντά στο WiFi Extender, θα δεις τη διαφορά. Όπως συμβαίνει με ένα ποτάμι όταν ξεκινά ορμητικό από το βουνό και καταλήγει αποδυναμωμένο στη θάλασσα.

Τα Mesh WiFi Systems, από την άλλη, κάνουν ό,τι και οι δορυφόροι – πχ της κινητής τηλεφωνίας. Αναμεταδίδουν το σήμα χωρίς να το αποδυναμώνουν. Προσαρμόζοντας ένα κόμβο πάνω στο router σου, το βοηθάς να γίνει η βάση για το νέο, πιο δυνατό σου δίκτυο. Ο κόμβος που εγκαθίσταται πάνω στο router μεταδίδει το σήμα στους άλλους κόμβους.

Mesh WiFi System όπως Απλοποίηση και Ενίσχυση Δικτύου

Τα Mesh WiFi nodes, σε αντίθεση με τα WiFi Extenders που έχουν μία κεραία και μόνο, διαθέτουν ενσωματωμένες πολλαπλές κεραίες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που «επικοινωνούν» μεταξύ τους και μεταδίδουν το σήμα αναλλοίωτο σε όλα τα σημεία.

Στα Mesh WiFi Systems οι κόμβοι (nodes) επικοινωνούν μεταξύ τους – σε αντίθεση με τα WiFi Extenders. Αυτό σε βοηθά για δύο λόγους.

Πρώτον, ο ένας κόμβος «υποστηρίζει» τον άλλο. Οι κόμβοι επικοινωνούν άσχετα από τη σειρά με την οποία είναι τοποθετημένοι. Αν ένας κόμβος καταρρεύσει για οποιοδήποτε λόγο, ο κόμβος που του στέλνει το σήμα το «αντιλαμβάνεται» και στέλνει το σήμα σε διαφορετικό κόμβο.

Δεύτερον, δεν χρειάζεται να συνδέεσαι σε διαφορετικό δίκτυο κάθε φορά που μετακινείσαι μέσα στο χώρο και βρίσκεσαι στο εύρος άλλου κόμβου (όπως συμβαίνει με τα WiFi Extenders). Με αυτά πρέπει κάθε φορά να συνδέεσαι στο διαφορετικό δίκτυο κάτω από το καθένα. Με το Mesh WiFi όμως, το νέο δίκτυο που δημιουργείται παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με το router σου και έτσι δεν αποσυνδέεσαι ποτέ, όπου και να βρίσκεσαι.

Mesh WiFi Systems όπως Ευκολία και Ασφάλεια Δικτύου

Ακούγοντας όλα αυτά, μπορεί να νομίζεις ότι πρέπει να ακολουθήσεις ένα σωρό δύσκολα βήματα για την εγκατάσταση του Mesh WiFi System. Μπορεί και να θυμάσαι όλες τις εγκαταστάσεις που έπρεπε να κάνεις στα WiFi Extenders – με CD-ROM και ένα σωρό βήματα κάποτε. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Κατεβάζεις μία και μόνο εφαρμογή στο κινητό σου και ρυθμίζεις τα πάντα σε 2 – 3 λεπτά. Με τον ίδιο τρόπο προστατεύεις το διευρυμένο δίκτυό σου από κακόβουλες σελίδες και λογισμικά και πολλά άλλα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε εταιρικά περιβάλλοντα.

Τα Mesh WiFi Systems λειτουργούν με το router σου άσχετα από την παλαιότητά του. Επομένως βάλε check και σε αυτό!

Τα Mesh WiFi Systems δεν έχουν αρνητικά;

Η αλήθεια είναι ότι έχουν.

Τα Mesh WiFi Systems μπορεί να είναι πολύ πιο αποδοτικά και απλά στη χρήση από τα WiFi Extenders, μπορεί να σε κάνουν να ξεχνάς τι σημαίνει «δεν έχω καλό σήμα στο υπνοδωμάτιο» ή «δεν έχω σήμα στο μπαλκόνι», αλλά αυτό δεν έρχεται ανέξοδα.

Τα Mesh WiFi Systems είναι αρκετά πιο ακριβά από τα WiFi Extenders. Επιπλέον, χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο κόμβους για να έχεις ένα Mesh WiFi System. Ίσως μάλιστα να χρειαστείς και περισσότερους από δύο κόμβους. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, αυξάνεται ανάλογα και το κόστος.

Όσα προβλήματα και αν σου λύνει το Mesh WiFi System, δεν σου δίνει πολλές δυνατότητες να παρέμβεις σε αυτό και να εισάγεις τις ρυθμίσεις που σε εξυπηρετούν. Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα για τους περισσότερους οικιακούς καταναλωτές. Αν όμως οι τεχνικές σου γνώσεις ξεπερνούν αρκετά το μέσο όρο και έχεις ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις από το δίκτυό σου, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείς. Ίσως το Mesh WiFi σου δένει τα χέρια αντί να σου τα λύνει.

Mesh WiFi System – Τελικά Αξίζει;

Ναι. Τελεία!

Το Mesh WiFi μπορεί να περιορίζει έναν εξειδικευμένο χρήστη με εξεζητημένες ανάγκες, όμως καλύπτει ασυζητητί το μέσο χρήστη. Και αν κοστίζει παραπάνω, ξέρεις τι λέει ο λαός μας: αξίζει όσο κοστίζει! Και δεδομένων των προβλημάτων από τα οποία σε γλιτώνει, σίγουρα αξίζει.