Gimbal: Ορισμός, λειτουργία και χρήσιμα tips

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ένα Gimbal ή δεν ξέρετε τι είναι, πολύ πιθανό να έχετε δει κάποιο βίντεο εν΄κινήση ή σε τελείως ασταθής κατάσταση, όπως η ποδηλασία, το οποίο να φαίνεται εξαιρετικά σταθερό. Λοιπόν, εν συντομία, αυτή είναι η δουλειά των Gimbal, αλλά ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά!

Ορισμός του Gimbal

Τα Gimbals θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σύντομα ως το εργαλείο που κάνει το βίντεο με ένα απλό κινητό ή κάμερα να μοιάζει επαγγελματικό και πάνω από όλα… σταθερό!

Ουσιαστικά, είναι ένα περιστρεφόμενο εργαλείο το οποίο επιτρέπει την περιστροφή ενός αντικειμένου κατά μήκος ενός μόνο άξονα. Ένα gimbal 3 αξόνων κάνει την τοποθετημένη κάμερα ανεξάρτητη από τις κινήσεις του ατόμου που το κρατάει. 

Το gimbal είναι ένα φωτογραφικό και βιντεογραφικό αξεσουάρ και υπάρχει διαθέσιμο σε μοντέλα για απλή χρήση με κινητά και μικρές κάμερες – για άτομα που ασχολούνται ερασιτεχνικά – έως και σε μεγαλύτερα μοντέλα τα οποία υποστηρίζουν βαρύ και ογκώδη εξοπλισμό για επαγγελματική και εξειδικευμένη χρήση.

Ισχύει ότι τα gimbal διατίθενται τόσο για κάμερες όσο και για κινητά, ενώ με λίγη έρευνα θα βρείτε αυτό που σας εξυπηρετεί καλύτερα, ανάλογα με τις αναλογίες της συσκευής σας!

Woman hand holding gimbal with smartphone, blank screen. Taking pictures and live video. Vlog and video blogging concept

Η λειτουργία του Gimbal

Θα αναφερθούμε με απλά λόγια στην λειτουργία ενός κοινού gimbal, χωρίς να ζαλίσουμε με περίπλοκες λειτουργίες και τεχνικές λεπτομέρειες.

Οποιοδήποτε αντικείμενο έχει 3 διαστάσεις στις οποίες μπορεί να περιστρέφει (Σύμφωνα με τους αγγλικούς όρους: Pitch, roll και yaw) – όπως είναι και οι 3 αντίστοιχες διαστάσεις στο χώρο.

…Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη ρύθμιση τριπόδων για κάμερες πιθανότατα θα έχετε εμπειρία πάνω στην ευθυγράμμιση αυτών των 3 αξόνων.

Μετακινώντας λοιπόν μια κάμερα στον χώρο είναι πιθανόν να έχει ανεπιθύμητη κίνηση στους 3 αυτούς άξονες. Αυτό που χρειάζεται να γίνει εδώ είναι να παράγουμε κίνηση αντίθετη της ανεπιθύμητης στον αντίστοιχο άξονα. 

Και αυτό είναι η όλη χρησιμότητα ενός gimbal. Εξισορροπεί τέλεια κάθε κάμερα σε καθορισμένες αναλογίες, «απορροφώντας» τις επιπλέον κινήσεις.

Σε ηλεκτρονικά gimbals η διαδικασία γίνεται μέσω μικροσκοπικού υπολογιστή με αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις και προσαρμόζει τις αντίθετες που πρέπει να γίνουν κάθε φορά – σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Tips και συμβουλές για να χειρίζεστε το gimbal σαν επαγγελματίας

Ξεκαθαρίστε που χρειάζεται και που δεν χρειάζεται ένα gimbal. Ιδιαίτερα για πιο επαγγελματίες, χρειάζεται να δίνεται προσοχή στο που το gimbal μπορεί να αποδώσει το πλάνο όπως πρέπει.

Αν για παράδειγμα θέλετε να αναπαραστήσετε το γύρισμα ενός κεφαλιού όπως το βλέπει το ίδιο το άτομο που γυρνάει το κεφάλι του, το gimbal θα μπορεί να αποδώσει καλά αυτή την ομαλή περιστροφή,

Αν όμως κάνετε ένα βίντεο γυμναστικής με μια ακολουθία πλάνων από διαφορετικές γωνίες θέασης, θα είναι ενοχλητικό να μετακινείτε αργά και σταθερά την κάμερα γύρο-γύρο.

Σκεφτείτε από πριν τι θέλετε να τραβήξετε. Όσο περιττό και αν ακούγεται, είναι πολύ σημαντικό. Το gimbal σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε πολλαπλές και διαφορετικές λήψεις από πολλές γωνίες κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ώρες λήψεων, στην προσπάθεια να πετύχετε την καλύτερη.

Το να προσχεδιάσετε τι ακριβώς θέλετε να βγάλετε και πως θέλετε να φαίνεται θα σας γλιτώσει σημαντικό χρόνο και όταν έρθει η στιγμή για λήψεις δεν θα ψάχνετε τι ακριβώς θέλετε να τραβήξετε και πως.

Σημείωση: Αναμφίβολα, ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή σε πλάνα με ηλιοβασίλεμα. Το golden hour, το οποίο φιλοδοξούν πολλοί να πετύχουν, διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και το να είστε προετοιμασμένοι με τα πλάνα σας θα σας επιτρέψει να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.

Επενδύστε σε ένα ποιοτικό gimbal. Υπάρχουν διαφόρων ειδών gimbal, όπως αναφέραμε, και προφανώς ανάλογα με την τιμή έχεις την αντίστοιχη ποιότητα – η οποία όταν μιλάμε για gimbal, ,μεταφράζεται κυρίως  σε σταθερότητα και εύκολη χρήση. Έτσι λίγα χρήματα παραπάνω για ένα καλό gimbal αξίζουν, καθώς ένα ασταθές gimbal, πολύ απλά θα είναι 100% άσκοπο.

Χομπίστες που σίγουρα θα επωφεληθούν από τις κινηματογραφικές δυνατότητες ενός gimbal:

Ποδηλάτες – Δοκιμάστε την χρήση του στο τιμόνι, το κράνος ή και τον βραχίονα του μπροστινού λάστιχου (με την βοήθεια κάποιας βάσης). Πάντα να βεβαιώνεστε και να διπλό-τσεκάρετε πως το gimbal είναι καλά ασφαλισμένο!

Skateboarders – Στερεώστε το στο μπροστινό μέρος του skateboard σας, με φορά είτε προς τα εσάς είτε προς τα εμπρός και κάντε συγκλονιστικά χαμηλά πλάνα. Για τους πιο επιδέξιους, κρατήστε το gimbal σας στο χέρι δοκιμάζοντας διαφορετικές γωνίες.

Vloggers – Δεν είναι απαραίτητο το gimbal να χρησιμοποιείτε σε τελείως ασταθής συνθήκες. Σε απλά πλάνα του εαυτού σας ή περπατώντας, αυτή η έξτρα σταθερότητα που δίνει το gimbal κάνει το βίντεο πιο ευχάριστο και επαγγελματικό

Άτομα των extreme sports – Από ορειβασία ως ελεύθερη πτώση, όποιο και να είναι το extreme sport με το οποίο ασχολείστε το gimbal θα κάνει εφικτή την λήψη σταθερών βίντεο στις πιο ακραίες συνθήκες.
Πλέον, αν αναρωτηθείτε πως ένα άτομο που κάνει κάτι όπως budging jumping συγχρόνως τραβάει βίντεο με τόση σταθερότητα που είναι σαν να είναι ακίνητος, θα ξέρετε πως πίσω από όλα είναι ένα gimbal.

…Και γιατί όχι να μην αρχίζετε να σκέφτεστε και να επενδύσετε και εσείς στο δικό σας gimbal!