Thunderbolt logo
Thunderbolt 3 VS USB-C: Ποιο μου Κάνει;

Thunderbolt 3 ή USB-C; Το μεγάλο ερώτημα για όσους ψάχνουν περισσότερα από ένα απλό καλώδιο για να “κάνουν όπως – όπως τη δουλειά”. Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές, τις νέες εκδόσεις και προσθήκες, είναι πολλά όσα πρέπει να λάβουμε υπόψη για να επιλέξουμε τι μας εξυπηρετεί καλύτερα. Ίσως, από ένα σημείο κι έπειτα, όλα αυτά να δείχνουν πολύπλοκα και αρκετά τεχνικά. Ωστόσο, έχουμε συγκεντρώσει όσα πραγματικά έχουν σημασία για το μέσο χρήστη. Ελπίζουμε να κάνουμε την επιλογή σου πιο απλή, αφού διαβάσεις τα παρακάτω.

USB-C: η Εξέλιξη μιας Γνωστής “Σειράς”

Το USB-C έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και ήδη το βρίσκουμε σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στην αγορά. Κατά βάση το βρίσκουμε σε smartphones και tablets. Βέβαια, πρόσφατα βλέπουμε και τα νέα μοντέλα laptops να διαθέτουν βύσμα USB-C.

Μετά από πολλά και διάφορα σχήματα και βύσματα, στο USB-C συναντάμε ένα από τα μικρότερα και πιο εύχρηστα βύσματα. Το βύσμα περιέχει 24 ακίδες, περισσότερες από κάθε άλλο τύπο βύσματος USB. Αυτό συμβάλλει και στις ξεκάθαρα μεγαλύτερες ταχύτητες από τους προκατόχους του, το βασικό στοιχείο που ενδιαφέρει την πλειοψηφία άλλωστε. Σήμα κατατεθέν του ανάμεσα στα υπόλοιπα USB, το ότι μπορεί να συνδεθεί στη συσκευή και από τις 2 πλευρές – αντίο μάχη με το καλώδιο στο χέρι!

Τα “Αλλά” του USB-C

Το USB-C, παρά τα παραπάνω, δεν θα λέγαμε ότι φέρνει την “επανάσταση” στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από μία συσκευή σε μια άλλη, ή φόρτισης, για τους εξής απλούς λόγους:

Το βύσμα USB-C, αν και κερδίζει συνεχώς έδαφος, για την ώρα υπάρχει μόνο στη μία άκρη ενός καλωδίου USB. Τι θέλω να πω; Όλα δείχνουν πως στο – προσεχές – μέλλον, θα δούμε αντικατάσταση όλων των προηγούμενων τύπων με το USB-C. Για την ώρα όμως, ένα καλώδιο με βύσμα USB-C στο ένα άκρο, διαθέτει – λογικά – βύσμα όπως το USB Α 3.2 στο άλλο άκρο, το οποίο είναι το άκρο διασύνδεσης και έχει μεγαλύτερη σημασία.

Για να το κάνουμε λιανά, επειδή όλοι οι προηγούμενοι είναι τύποι με λιγότερες δυνατότητες από το USB-C και μεταδίδουν με χαμηλότερες ταχύτητες, τα οφέλη του USB-C πάνε, σε μεγάλο βαθμό, “περίπατο”. Αν, τώρα, η δεύτερη συσκευή στην οποία συνδέουμε το καλώδιο, διαθέτει θύρα USB 3.0, τότε χάνουμε ακόμα περισσότερα οφέλη.

To USB4 θα κυκλοφορήσει σύντομα. Θα διαθέτει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το 3.2, καθώς και διπλάσια ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων. Έτσι, θα απολαμβάνουμε όλες τις δυνατότητες του USB-C. Όπως όλα δείχνουν, με την επικράτηση αυτών των 2 τύπων, θα αντιληφθούμε πλήρως το εύρος των δυνατοτήτων του USB-C.

Thunderbolt 3: Παραπάνω από Ένα Βύσμα

Το Thundebolt 3 αναπτύχθηκε από την Apple και την Intel. Οπτικά, το βύσμα μοιάζει με το USB-C, ωστόσο το Thunderbolt 3 είναι πολλά περισσότερα από ένα νεότερο βύσμα. Το Thunderbolt 3, στην ουσία, έχει από πίσω του ένα ολόκληρο hardware διασύνδεσης. Συνεπώς, το να συγκρίνουμε το USB-C με το Thunderbolt 3 δεν είναι απολύτως σωστό, καθώς μιλάμε για δύο σχεδόν διαφορετικά πράγματα.

Και με το Thunderbolt 3, μπορούμε να συνδέσουμε το βύσμα και από τις 2 πλευρές. Περιέχει και αυτό 24 ακίδες. Το Thunderbolt 3 φτάνει τα 40 Gbit/s σε ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, σαφώς ανώτερη από τα 20 Gbit/s του USB 3.2 Gen 2×2 (Superspeed+). Σημαντικό να το αναφέρουμε, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος USB – και πιο προηγμένος από τα USB 3.2 – είναι αυτός που βρίσκουμε στο άκρο πολλών καλωδίων USB-C.

Το Thunderbolt 3 δεν ήταν τόσο δημοφιλές ως το 2019. Ο λόγος ήταν οι σαφώς μεγαλύτερες τιμές των αντίστοιχων προϊόντων, καθώς οι εταιρείες προϊόντων τεχνολογίας πλήρωναν σημαντικά ποσά σε δικαιώματα στους δημιουργούς του Thunderbolt. Αυτό ευτυχώς δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο, από το 2019 και μετά.

Το Thunderbolt 4 έχει ήδη κυκλοφορήσει, από τον Ιούλιο του 2020. Όσον αφορά την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, παραμένει στα ίδια επίπεδα με το Thunderbolt 3. Ωστόσο υπάρχουν νέες προσθήκες, κυρίως σε λειτουργίες που δεν υποστηρίζει το Thunderbolt 3. Οι κυριότερες από αυτές είναι η δυνατότητα υποστήριξης USB4. Επίσης, το Thunderbolt 4 υποστηρίζει λειτουργίες dual 4K display, καθώς και DisplayPort 2.0.

USB-C VS Thunderbolt 3: Ποιος Κερδίζει;

Σύμφωνα με τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά αυτήν την στιγμή, το Thunderbolt 3 έχει σαφώς το προβάδισμα – κυρίως όσον αφορά τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μπέρδεμα ως προς το ποια συσκευή υποστηρίζει ποιον τύπο. Γενικά, οι θύρες Thunderbolt 3 υποστηρίζουν καλώδια USB-C (πέφτοντας αναγκαστικά στις ταχύτητες κλπ του USB-C), ενώ οι θύρες USB-C δεν υποστηρίζουν καλώδια Thunderbolt 3. Υπάρχουν και θύρες USB-C σε συσκευές, που υποστηρίζουν καλώδια Thunderbolt 3 – χωρίς τις αντίστοιχες δυνατότητες φυσικά. Όμως αυτό δεν το βλέπουμε συχνά.

Πώς ξέρεις τι θύρα διαθέτει η συσκευή σου; Καλή ερώτηση! Αν έχεις πολύ πρόσφατες συσκευές της Apple, σίγουρα έχεις και θύρες Thunderbolt. Στις υπόλοιπες συσκευές όμως δεν υπάρχει καν κάποια σήμανση επάνω (πχ ο χαρακτηριστικός κεραυνός του Thunderbolt), οπότε πρέπει να ανατρέξεις στις οδηγίες της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση είναι – δυστυχώς μία: αν δεν υπάρχει σήμανση πάνω στη συσκευή, πρέπει να διαβάσεις τις οδηγίες.

Η έλευση του USB4 θα αλλάξει αρκετά τα δεδομένα και θα κάνει την επιλογή πιο “δύσκολη”. Τουλάχιστον με όρους ταχύτητας, όλα δείχνουν πως η “μάχη” θα έρθει πιο κοντά σε ισοπαλία. Πάντως, ξέρουμε πως το USB4 θα είναι συμβατό τόσο με τα Thunderbolt 3 και 4, όσο και με τις προηγούμενες εκδόσεις των USB. Άρα, ίσως η επιλογή να μην είναι απαραίτητη σε λίγο καιρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.