Ποια Είναι η Διαφορά Μεταξύ STP, UTP, FTP, S/FTP Καλωδίων;

“Πώς διαλέγω το κατάλληλο καλώδιο για το δίκτυό μου;” Ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Επόμενο λοιπόν να κάνεις αυτήν την ερώτηση όλο και πιο συχνά. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!

Η απάντηση έχει να κάνει με διάφορες παραμέτρους. Οι ανάγκες του δικτύου σου, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις, θα καθορίσουν τον κατάλληλο τύπο καλωδίου. Σε αυτόν τον οδηγό θα ασχοληθούμε με τους τύπους θωράκισης τους. Μπορείς να διαλέξεις το κατάλληλο, ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου σου.

Παρακάτω θα βρεις πρώτα τους τύπους καλωδίων και μετά τα υπέρ και τα κατά τους.

Καλώδιο UTP

Ο τύπος UTP λέγεται Unshielded Twisted Pair στο πλήρες όνομά του. Είναι ένα καλώδιο δικτύου με συνεστραμμένα ζεύγη συρμάτων ανά δύο. Αυτό γίνεται για να αποφεύγεται η ηλεκτρομαγνητική διεπαφή. Όπως δηλώνει και το όνομα, τα ζεύγη καλωδίων δεν έχουν κάποια θωράκιση – ούτε τα σύρματα μεμονωμένα, ούτε τα ζεύγη. Ασφαλώς, αυτό προστατεύεται εξωτερικά από περίβλημα. Τα υλικά του περιβλήματος ποικίλλουν, όπως και σε όλα τα είδη καλωδίων δικτύου. Οι λόγοι είναι πολλοί, με βασικότερο τις ανάγκες των χρηστών.

Τύπος STP

Το STP ή Shielded Twisted Pair, είναι κι αυτό καλώδιο συνεστραμμένων ζευγών. Εδώ όμως έχουμε τη διαφορά ότι τα ζεύγη καλωδίων θωρακίζονται από φύλλο χαλκού ή άλλου μετάλλου για προστασία. Το μεταλλικό φύλλο δεν περιβάλλει το κάθε ζεύγος, αλλά όλα μαζί. Και πάλι, το εξωτερικό του περίβλημα προστατεύει όλα τα ζεύγη.

FTP

Το FTP ή Foil Twisted Pair προχωρά ακόμα περισσότερο στη θωράκιση. Κάθε συνεστραμμένο ζεύγος θωρακίζεται με φύλλο μετάλλου. Έπειτα, το σύνολο των θωρακισμένων ζεύγων καλύπτει το εξωτερικό περίβλημα του καλωδίου. Έτσι, αυτό προστατεύεται από διεπαφή και πολλά άλλα που μπορεί να “ρίχνουν” την ποιότητα του σήματος.

S/FTP καλώδια

Στον τύπο S/FTP έχουμε τη μέγιστη δυνατή θωράκιση. Αυτός ο τύπος καλωδίου συνδυάζει τους τύπους FTP και STP. Δηλαδή, το κάθε συνεστραμμένο ζεύγος θωρακίζεται με μεταλλικό περίβλημα. Στη συνέχεια και πριν από το εξωτερικό περίβλημά του, το σύνολο των ζευγών θωρακίζεται με ένα ακόμα φύλλο μετάλλου ή άλλο υλικό. Πρόκειται για τον πιο γερά θωρακισμένο τύπο από όλους.

Ποιο Είναι το Καλύτερο Καλώδιο;

Μάλλον έχεις καταλάβει ότι η απάντηση έχει να κάνει με τις ανάγκες σου. Για να σε βοηθήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: όσο μεγαλύτερη είναι η θωράκιση του καλωδίου, τόσο πιο γρήγορη και σταθερή είναι η σύνδεση στο δίκτυό σου. Επίσης, τόσο πιο προστατευμένο είναι το ίδιο το καλώδιο από φθορές. Ανάλογα την χρήση του και το χώρο στον οποίο βρίσκεται, μπορεί να έρχεται σε επαφή με διάφορα υλικά τα οποία να το φθείρουν.

Ωστόσο, υπάρχει και άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή καλωδίου δικτύου. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο ευέλικτο είναι. Μπορεί για κάποιους να μην έχει σημασία, για κάποιους άλλους όμως η ευελιξία είναι πολύ σημαντική – λόγω του χώρου και της χρήσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η θωράκιση, τόσο αυτό υστερεί σε ευελιξία.

Σίγουρα δεν μπορούν να συνδυαστούν όλα μαζί και όλα κάπου υστερούν και κάπου υπερτερούν. Αφού λοιπόν δεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα, μπορείς να διαλέξεις και τον κατάλληλο τύπο για εσένα. Και αφού αποφασίσεις, μπορείς να επιλέξεις από τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων μας σε διαφόρων ειδών τύπου για καλώδια δικτύου!