Γραφείο στο Σπίτι – Πώς το Κάνω;

Ως ένα χρόνο πριν, ίσως θεωρούσες το γραφείο στο σπίτι περιττό. Η πανδημία του COVID-19 όμως έχει αλλάξει πολλά απ’ όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Ένα από τα διάφορα «νέα φρούτα» για πολλούς αποτελεί η τηλεργασία. Είναι ωραίο πράγμα να μη χρειάζεται να κολλάς στην κίνηση το πρωί και να φτάσεις στη δουλειά σου μες στο άγχος. Τι γίνεται όμως με τον εξοπλισμό που μπορεί να είχες στο γραφείο και δεν έχεις τώρα, ή με τόσα άλλα; Ως άνθρωπος που δουλεύει από το σπίτι τα τελευταία δύο χρόνια, καταλαβαίνω το αρχικό σου άγχος.

Θα σου πω τα καλά νέα για αρχή: το γραφείο στο σπίτι δεν είναι τόσο ακριβό όσο μπορεί να νομίζεις. Σίγουρα έχει περισσότερους περισπασμούς, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε στη συνέχεια. Πάμε να δούμε το τεχνικό κομμάτι για αρχή.

1. Κάνε το laptop σου πολυ-εργαλείο με docking station

Μάλλον θα δουλεύεις από laptop στο γραφείο στο σπίτι σου, όπως και οι περισσότεροι. Στη δουλειά μάλλον είχες σταθερό υπολογιστή, με περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες θύρες USB και περισσότερο εξοπλισμό που μπορεί να μην είχες προσέξει ιδιαίτερα.

Τώρα, για να φτιάξεις το γραφείο στο σπίτι, χρειάζεσαι περισσότερα από ένα laptop και μόνο. Είναι πιθανό να χρειαστεί να συνδέσεις διάφορα περιφερειακά στο laptop σου για να δουλέψεις, όπως εξωτερική μονάδα σκληρού δίσκου, ποντίκι, επιπλέον οθόνη και άλλα. Πώς το κάνεις όμως αυτό, με τις 2 – 3 θύρες USB ενός laptop;

Η τεχνολογία πάντα δίνει λύσεις και το γραφείο στο σπίτι γίνεται εφικτό με ένα docking station. Με άλλα λόγια, συνδέεις σε μία από τις θύρες USB του laptop σου ένα «σταθμό σύνδεσης» ας πούμε, για να αποδώσουμε κάπως τον όρο στα ελληνικά. Το docking station είναι σχετικά μικρό και φορητό. Επομένως το τοποθετείς εύκολα όπου θες. Κυκλοφορεί με διάφορες επιλογές στον αριθμό των θυρών που διαθέτει. Έτσι μπορείς να επιλέξεις ανάλογα τις ανάγκες σου.

2. «Ψαλίδισε» την ταλαιπωρία με επιπλέον οθόνες

Ο σχεδιασμός του γραφείου στο σπίτι είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να αφιερώσεις τον κατάλληλο χρόνο – και την απαραίτητη προσοχή. Θα μελετήσεις προσεκτικά διάφορες παραμέτρους – μεταξύ αυτών και πράγματα που σου τρώνε χρόνο και σε αποσυντονίζουν.

Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούσες δύο ή και περισσότερες οθόνες στο γραφείο, ανάλογα και το αντικείμενό σου. Θα ήταν καλό λοιπόν να κάνεις το ίδιο και στο γραφείο στο σπίτι. Το docking station θα σε διευκολύνει να συνδέσεις επιπλέον/βοηθητικές οθόνες στο laptop σου.

Το γραφείο στο σπίτι είναι κάτι που ίσως δεν είχες υπολογίσει στο budget σου. Άρα, ίσως το συνολικό πακέτο του νέου σου γραφείου να ξεπερνά τις δυνατότητές σου. Μπορείς λοιπόν να συνδέσεις την τηλεόραση του σπιτιού σου με το laptop σου και να αποκτήσεις έτσι μια επιπλέον οθόνη. Ιδανικά χρησιμοποίησε μια σχετικά μικρή οθόνη. Ίσως αφήσεις άλλους χωρίς τηλεόραση, αλλά η δουλειά προηγείται!

Η επιπλέον οθόνη μπορεί να βοηθήσει το γραφείο στο σπίτι να φτάσει τις προδιαγραφές ενός τεχνικού γραφείου. Βοηθάει όμως όχι μόνο για ένα, αλλά για δύο επιπλέον λόγους:

  1. Ψαλίδισμα των νεκρών χρόνων – αυτό που είδαμε και στην αρχή. Ίσως δεν το καταλαβαίνεις, αλλά η συχνή μετάβαση από μία καρτέλα σε άλλη (ή σε άλλο παράθυρο) σου τρώει χρόνο. Σε αποσυντονίζει και σε κουράζει.
  2. Ανακούφιση για τα μάτια σου – το βλέμμα σου ακολουθεί όλες τις κινήσεις που είδαμε παραπάνω. Ως αποτέλεσμα, τα μάτια κουράζονται. Αυτό σε δυσκολεύει να συγκεντρωθείς, σου φέρνει πονοκεφάλους και πολλά άλλα. Επομένως ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούσες δύο οθόνες πριν, ίσως λατρέψεις αυτή τη μέθοδο.

Αν σκεφτούμε ότι μάλλον θα έχεις το laptop σου μπροστά σου και την επιπλέον οθόνη/τις οθόνες πιο πίσω, θα χρειαστείς βάση/βάσεις στήριξης. Αν χρειαστεί να «ψαλιδίσεις» το budget, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα αντικείμενα για την στήριξη ή την ανύψωση της οθόνης. Βεβαιώσου όμως ότι η αυτοσχέδια βάση είναι η σταθερή και αξιόπιστη.

3. Απομόνωσε τους ηχητικούς αντιπερισπασμούς με headset

Το γραφείο στο σπίτι, όσο επαγγελματικά και αν το στήσεις, δεν παύει να είναι στο σπίτι. Επομένως δεν μπορείς να εμποδίσεις διάφορους ήχους από το περιβάλλον γύρω σου. Αν μένεις με άλλους ανθρώπους, καταλαβαίνεις ότι είναι αδύνατο να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Ακόμα όμως και ήχοι από τον δρόμο και τη γειτονιά σου μπορούν να σε αποσυντονίσουν και να κάνουν «παρεμβολές» πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη headset στο σπίτι σου. Αν όχι, σου προτείνω να προμηθευτείς άμεσα. Η ποιότητα του ήχου θα είναι σαφώς καλύτερη. Επιπλέον, θα μπορείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου χωρίς να επιβάλεις νεκρική σιγή στο σπίτι.

Λίγο ακόμα για ένα λειτουργικό γραφείο στο σπίτι

Αυτά όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι για το γραφείο στο σπίτι. Αν έπρεπε να προσθέσω κάτι ακόμα, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο με καλώδιο Ethernet. Έτσι θα πετύχεις τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Φυσικά, μην παραβλέψεις ένα καλό antivirus. Αυτό είναι ούτως ή άλλως καλό για σένα, αλλά επιβάλλεται όταν στον υπολογιστή σου εμφανίζονται επαγγελματικές πληροφορίες.

Φτάνουν αυτά για ένα καλό και αποδοτικό γραφείο στο σπίτι; Θα έλεγα όχι. Ως άνθρωπος που δούλευα από το σπίτι πριν ακόμα μας χτυπήσει την πόρτα η πανδημία, νιώθω υποχρέωσή μου να σου δώσω κάποια tips στα οποία κατέληξα μέσα από τα δικά μου λάθη:

  1. Το γραφείο στο σπίτι έχει 1 και μόνο θέση. Το ότι δουλεύεις από το σπίτι, δε σημαίνει πως σήμερα θα δουλεύεις στον καναπέ, αύριο στο τραπέζι και μεθαύριο στο κρεβάτι. Πρέπει κάθε στιγμή να νιώθεις και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι στο γραφείο σου. Διαφορετικά στέλνεις στον εαυτό σου αντίθετα μηνύματα και σύντομα θα στέκεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου με το ζόρι.
  2. Το γραφείο στο σπίτι πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς ένα ξεχωριστό δωμάτιο γι’ αυτή τη δουλειά. Αλλά ακόμα και στην αντίθετη περίπτωση, πρέπει όλοι στο σπίτι να σε αφήσουν ήσυχο/-η στη γωνία που έχεις επιλέξει για το νέο σου γραφείο. Τελεία.
  3. Δώσε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα – ή και περισσότερα. Αρκετές μεγάλες εταιρείες που εφαρμόζουν τηλεργασία με συγκεκριμένο ωράριο, έχουν ορίσει διαλείμματα μέσα στις βάρδιες. Αυτό επειδή αντιλαμβάνονται ότι αν δεν το κάνουν, η συσσωρευόμενη κούραση θα χτυπήσει την παραγωγικότητα. Άφησε για λίγα λεπτά το νέο σου γραφείο και κάνε μία – δύο ασκήσεις για να ξεπιαστείς. Φάε ένα σνακ ή γρήγορο μεσημεριανό ή κάνε κάτι άλλο που σε ξεκουράζει
  4. Υπάρχουν και στο γραφείο στο σπίτι ωράρια – σεβάσου τα! Δουλεύοντας από το σπίτι γλιτώνεις την ταλαιπωρία και το χρόνο της μετακίνησης. Αυτό το χρόνο λοιπόν χρησιμοποίησέ τον για σένα – όχι για τη δουλειά. Έπιασα τον εαυτό μου αρκετές φορές στο παρελθόν να λέει «λίγο ακόμα και σταματάω για σήμερα» ή «ας κάνω και αυτό, να μην το έχω για αύριο». Μετά από λίγο, όπως νόμιζα, κοιτούσα το ρολόι και συνειδητοποιούσα ότι είχαν περάσει 2 – 3 ώρες! Δε μιλάμε για λίγα λεπτά επιπλέον που μπορεί να χρειαστούν για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Μην γίνουν όμως ώρες αυτά τα λεπτά. Διαφορετικά δεν θα κάνεις τίποτα άλλο πέρα από το να δουλεύεις μέσα στη μέρα.

Τα παραπάνω είναι μια καλή βάση για να εγκαταστήσεις ένα επαγγελματικό γραφείο στο σπίτι, που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από το γραφείο της εταιρείας σου.

Δεν θα είναι όλα τέλεια – σίγουρα όχι από την αρχή. Άλλωστε μάλλον δεν είναι ούτε στο γραφείο. Ίσως το σπίτι χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Ίσως πάλι να χρειάζεσαι και εσύ λίγο χρόνο για να προσαρμοστείς. Να θυμάσαι ότι κάνεις μια μεγάλη αλλαγή μέσα στη μέρα σου, οπότε είναι λογικό να γίνουν και κάποια σφαλματάκια. Άλλωστε μην ξεχνάς – τα λάθη είναι ανθρώπινα. Να είσαι λοιπόν επιεικής με τον εαυτό σου.